Výchovný koncert - ŠIKANOVANIE

08.06.2015 11:00

My študenti máme pocit, že výchovné koncerty nám nič neprinášajú, jedine „zabitých“ pár hodín v škole, no ak sa sústredíme môžeme prísť na skrytý význam, ktorý v sebe nesú. Rovnako to bolo na tomto koncerte.

            Šikanovanie, médiá, tak často skloňované slová v dnešnom svete. Šikanovanie je v tejto dobe až príliš časté, či už fyzické alebo psychické. Obe bolia na duši a spôsobujú neviditeľné jazvy, ktoré nevieme odstrániť. Obeť žije so strachom a bolesťou v jej vnútri. Mnohokrát jej to nedá spávať a nemá chuť chodiť do spoločnosti a byť s ľuďmi, je to prirodzené, pretože ju to traumatizuje. No ako sa tomu vyhnúť? Aj toto sme sa dozvedeli na tomto výchovnom koncerte. Musíme si starostlivo vyberať ľudí a priateľov vo svojom okolí. Nie je to ľahké, no môže nás to ušetriť od bolesti. Práve dobrý výber nás môže ochrániť. Treba zvážiť všetko, čo sa nám na človeku nepáči a povedať si, či za to naozaj stojí, či stojí za našu pozornosť a za kúsok v našom srdci, ktoré máme len jedno.

            Ďalšou témou sú médiá. Médiá nám poskytujú informácie, no pozrime sa na to aké. Mnohokrát skreslené a nepravdivé, len aby si zvýšili napríklad televízne kanály svoju sledovanosť. Žijeme v informačnom smogu, kde je veľmi ťažké vybrať si správne informácie, ktoré nám pomôžu. No často ma zmáha pocit, že je v dnešnej dobe takmer nemožné vedieť pravdu. Môže nám byť zatajená, lebo k nej jednoducho nemáme mať prístup. No prečo je to v dnešnej dobe tak? Tak isto tu máme okolo seba reklamy, áno tie otravné každodenné reklamy, ktoré na nás zo všadiaľ vykúkajú s klamstvami.  Na koncerte nám znázornili veľmi pekne, čo máme urobiť, aby nás nepremohli, hodiť do pomyselného koša a netopiť sa stále v informáciách a klamstvách, ktoré nám poskytujú. Tieto informácie sú len obyčajný odpad, niečo čo v našich hlavách zaberá priestor a naša myseľ sa nimi zaoberá a odvracajú nám pozornosť od naozaj dôležitých vecí. Pozrime sa na Facebook, je každodennou súčasťou nášho života. Ako nás ovplyvňuje? Oberá nás o vzácny čas, ktorý  by sme mohli tráviť s rodinou, či inou činnosťou, ktorá by našu myseľ rozvíjala namiesto jej otupovania. Áno, má svoje výhody, no čo z toho, keď z nich nevieme vyťažiť nič prospešné pre seba? Prestávame sa na život pozerať reálne a všetko vidíme cez okuliare, ktoré nám nasadia médiá, tak im to vyhovuje. A prečo by také zdanlivo úžasné veci neboli pravda? Médiá  nám nasadia putá, pomyselné okuliare a my môžeme zasvätiť svoj život im, ale si zvoliť lepšiu cestu a nájsť si zmysel svojho života sami.

            Práve toto všetko nám chcú na výchovných koncertoch vysvetliť, áno zdá sa to trápne, no má to po zamyslení sa svoju podstatu a svoj zmysel.  (Gabriela Behanová  I. A)

—————

Späť


Kontakt

Protidrogová prevencia - OA Levice

Obchodná akadémia, Ul. Kálmána Kittenbergera 2, 934 40 LEVICE

036/6312171