November – mesiac boja proti drogám

01.11.2012 12:07

V poslednom období sa o drogových závislostiach, nutnosti účinnej prevencie a liečby popísalo a pohovorilo pomerne veľa. Drogy sú skloňované vo všetkých pádoch, masmédiá začínajú dávať tejto problematike čoraz väčší priestor. Závislosť na tvrdých drogách má na Slovensku vzrastajúci trend. Najviac ohrozenými skupinami populácie sú deti a mladí ľudia. Musíme si uvedomiť to, že drogy nie sú problémom iba tých, ktorí s drogou experimentovať začínajú. Je to problém každého z nás, problém týkajúci sa budúcnosti našich detí. Je preto správne a nanajvýš potrebné, aby sme sa prevencii drogových závislostí všetci systematicky venovali. Základom prevencie je vytváranie optimálnych, spoločenských a životných podmienok pre zdravý, telesný, psychický a sociálny vývin jedinca. Spoľahlivou „cestou“, ako predísť tomu, aby sa vaše dieťa dostalo do problému s drogou je venovať svojmu dieťaťu čas a seba – dať mu dostatok lásky, byť mu príkladom ako treba žiť bez drogy, lebo „akí sme my, také budú naše deti“. Nezabúdajme na to, že „deti si nikdy nebudú pamätať drahé veci, ktorými sme ich obdarovali, ale spomenú si na city, ktorými sme ich zahrnuli“.

November je považovaný za mesiac boja proti drogám. V tejto súvislosti sme sa na našej škole rozhodli v priebehu tohto mesiaca venovať primárnej prevencii intenzívnejšie a preto sme pripravili pre žiakov nasledovné preventívne aktivity:

  • Súťaž  tried o najzaujímavejšiu nástenku na tému: ZOBER LOPTU NIE DROGU
  • Etická výchova:  1. ročník – beseda na tému: PRAVDA O DROGÁCH    

2. ročník – beseda na tému: MOJE ŽIVOTNÉ HODNOTY

  • Marketing: prezentácia, anketa, tvorba brožúrky pre 1.a 2. ročník na tému: MODERNÉ JE NEFAJČIŤ!
  • Triednická hodina: „MONITOROVANIE POSTOJOV ŽIAKOV K NÁVYKOVÝM LÁTKAM“
  • Telesná a športová výchova: školské kolo v basketbale chlapcov a dievčat - mix

Drogová problematika je neutíchajúcou témou, ktorá sa dotýka každého z nás. Prostredníctvom realizácie rozmanitých aktivít a akcií, by sme chceli poukázať na škodlivosť drog na ľudský organizmus, a nabádať nielen žiakov, ale i verejnosť, aby sa k tejto problematike neotáčali chrbtom, ale pomohli riešiť tento spoločenský problém. Pokúsme sa preto  tento mesiac využiť čo najefektívnejšie a pomôžme spoločne študentom k formovaniu si správnych postojov v boji proti drogám a drogovým závislostiam.

—————

Späť


Kontakt

Protidrogová prevencia - OA Levice

Obchodná akadémia, Ul. Kálmána Kittenbergera 2, 934 40 LEVICE

036/6312171