Mobing

07.12.2014 22:57

V súvislosti s psychickým násilím sa stretávame s pojmom  „mobbing“. „Mobbing“ je pojem, ktorý sa pôvodne vytvoril vo svete zamestnancov. Pod týmto pojmom sa myslí nenápadné podpichovanie, intrigy, šikany, zlomyselné ohováranie a psychický teror, čiže všetky spôsoby znepríjemňovania života, ktoré poznáme tiež zo školy a z učebného pomeru. Mobbing sa vyznačuje zvláštnou zákernosťou, lebo závisť, nenávisť, žiarlivosť, strach z konkurencie – či obdobné pocity môžu človeka prinútiť, aby týmto spôsobom týral druhých .Mobbing – psychické týranie – je systematický, cieľavedomý a predovšetkým opakovaný útok na určitú osobu. Využíva degradujúci prístup, nadmernú kritičnosť, zosmiešňovanie, malých, či väčších intríg. Rana, ktoré pri tom obeť utŕži, bývajú nezriedka ťažšie, než rany fyzické.

Príznaky mobbingu

O tom, že má byť dieťa v škole znemožnené, mu môžu napovedať niektoré príznaky:

  • Ostatní si za tvojím chrbtom šuškajú.
  • Šíria sa o tebe klebety.
  • Tvoje okolie stále hovorí o nejakej tvojej slabosti, alebo  sa ti kvôli nej posmievajú – napríklad, že nosí okuliare, si trochu guľatučký, nie si taký športovec ako ostatní, neobliekaš sa podľa poslednej módy.
  • Nenechávajú ťa hovoriť, stále ťa prerušujú. Keď na vyučovacej hodine niečo povieš, dajú sa všetci do smiechu.
  • Nedávajú ti informácie a neponúkajú ti pomoc, napríklad keď sa pýtaš na domácu úlohu.
  • Správajú sa k tebe ako keby si bol iba vzduch.
  • Cielene ťa zosmiešňujú.
  • Stále ťa kritizujú.
  • Dávajú ti úlohy, ktoré nemôžeš splniť.

Následky mobbingu

Typickou odpoveďou na mobbing sú psychosomatické choroby. Úzkostné stavy, pri ktorých sa srdce strachom zastaví alebo naopak upaľuje ako splašené, prípadne z takého trápenia rozbolí. Môžeme celkom právom reagovať kyslo so všetkými následkami, ktoré to má na stav nášho žalúdka, poprípade žlčníka. Môže sa nám nevysvetliteľne zhoršiť zrak alebo objaviť zápal spojiviek. To sa na to už nemôžem pozerať. Môžu sa objaviť záhadné bolesti chrbta. Ťažko nad tými nehoráznosťami chytáme dych, čo je priama cesta k záchvatom astmy. Môžu sa nám vysypať vyrážky, môžeme mať záchvaty nechutenstva alebo naopak zajedať stres záchvatmi žravosti. Hlava sa nám môže nad tým všetkým roztrhnúť bolesťou, môžeme sa cítiť vyčerpaní k padnutiu, bez chute do ďalšieho života. Môžu vzniknúť pocity prenasledovania spojené zo zvýšenou vzťahovačnosťou.

Ochrana proti mobbingu

Boj proti mobbingu je samozrejme ťažký aj pre dospelého človeka, nieto ešte pre malého školáčika. Uveďme teda na záver ešte niekoľko príkladov, ako bojovať proti tomuto násiliu:

V prípade, že je v triede žiak, ktorý ostatných neustále napáda a ohrozuje, je predovšetkým potrebné pohovoriť si s ním. Keď zo skupiny niekoho vylúčime, väčšinou tým situáciu iba zhoršíme. Ak je takých žiakov viac, mali by sa s nimi ostatní porozprávať jednotlivo lebo spolu sú často drzejší a menej ochotní hovoriť, pretože sa snažia jeden pred druhým vyťahovať. Týmto rozhovorom by sme mali prizvať rodičov, učiteľov a priateľov.

—————

Späť


Kontakt

Protidrogová prevencia - OA Levice

Obchodná akadémia, Ul. Kálmána Kittenbergera 2, 934 40 LEVICE

036/6312171