26. jún Svetový deň boja proti drogám

19.06.2012 23:01

Úrad OSN pre drogy a kriminalitu dlhodobo vedie medzinárodnú kampaň na zvýšenie vedomia si vážnosti problematiky nelegálnych drog pre spoločnosť ako celok a osobitne pre mladých ľudí.

Cieľom kampane je získanie širokej podpory a inšpirovanie ľudí, aby pôsobili proti zneužívaniu drog a nabáda mladých, aby uprednostnili svoje zdravie pred užívaním drog.

Drogy vedia zlepšiť, ale aj poškodiť zdravie, podľa typu, množstva a účelu použitej drogy. Napríklad, morfium zmierňuje bolesť, ale heroín môže byť vysoko návykový. A to je dôvod prečo drogy a užívanie drog potrebujú kontrolu.

Obzvlášť citliví na používanie drog sú dospievajúci a mladí ľudia. V porovnaní so všeobecnou populáciu je výskyt užívania drog medzi mladými ľuďmi dvojnásobný. Tlak zo strany rovesníkov pri experimentovaní s nelegálnymi drogami môže byť veľký a sebavedomie naopak je často nízke. Naviac sú užívatelia nelegálnych drog často nedostatočne alebo zle informovaný o zdravotných rizikách.

Drogy podliehajúce medzinárodnej kontrole zahŕňajú stimulanty na báze amfetamínov, kanabisu, koky/kokaínu, halucinogénov, opiátov a sedatív a všetky majú bezprostredné účinky na organizmus človeka. Napriek tomu, že niektoré z účinkov sa zdajú byť príjemné, ich účinok nevydrží dlho. Drogy môžu výrazne brániť psychickému a emocionálnemu vývinu, hlavne u mladých ľudí.

Užívaniu drog sa dá predísť. UNODC vyvíja preventívne praktiky, ktoré poskytujú verejnosti a hlavne mladým ľuďom, informácie, zručnosti a možnosti, aby si vedeli správne vybrať, vrátane možnosti sa úplne vyhnúť užívaniu škodlivých drog.

Svetová kampaň proti drogám vyzýva osobitne mladých ľudí, u ktorých je dvojnásobne vyššia pravdepodobnosť užívania drog ako u dospelých, chrániť si svoje zdravie.

Prvým krokom je získať fakty o drogách. Pre mladých ľudí, všeobecnú verejnosť a odborníkov sú dostupné aj nástroje prevencie užívania drog alebo liečby drogovej závislosti.

Do kampane sa môžu zapojiť rodičia, učitelia a iné zainteresované osoby. Existuje veľa spôsobov, ako sa zapojiť, vrátane šírenia informácie o kampani a organizovania informačných a inštitucionálnych podujatí pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti zneužívaniu drog a obchodovaniu s nimi 26. júna.

Všetci môžeme zohrať úlohu pri propagovaní zdravia vo svojej spoločnosti/okolí. Aj naši žiaci z prvého ročníka v rámci predmetu etická výchova sa zapojili do propagácie na škole na tému: Prečo som na svete rád/rada.

—————

Späť


Kontakt

Protidrogová prevencia - OA Levice

Obchodná akadémia, Ul. Kálmána Kittenbergera 2, 934 40 LEVICE

036/6312171